Sunday 21 April 2013

Ayam Lemak Cili Api, Telur Sambal & Sayur Capcai



Ayam Lemak Ciliapi

*Ayam dipotong kecik
*kentang 3 biji
*2 bwg besar atau 10 bwg kecil dikisar
*20 biji cili padi dikisar
*1/2 ketul halia dikisar
*1 ketul kunyit hidup dikisar
*3 batang serai diketuk
*daun kunyit jika suka
*daun limau purut jika suka
*1-2 asam keping
*1 biji kelapa tepikan santan pekat / 1 kotak santan

- masukan bahan yg dikisar dan serai kedlm periuk.masukan ayam dan kentang kacau2 lepastu masukan santan cair, daun limau daun kunyit serta asam keping. bila dah masak siap utk dihidangkan.

Telur Sambal

*telur rebus 5-6 biji
*cili kering dikisar
*1 biji bwg besar dikisar
*2 biji bwg putih dikisar
*sedikit ikan bilis dikisar
*sedikit minyak
*sedikit gula

*sedikit garam dan perasa

- panaskan minyak masuk semua bahan kisar kacau hingga garing pastu masuk gula garam dan perasa. bila warna sambal dah pekat masukan telur rebus dan sedia dihidangkan.

Sayur Capcai 

*kobis bunga dicelur sekejap dgn air panas
*Brokoli dicelur sekejap dgn air panas

*lada belaga hijau dan merah
*Fishball dipotong2
*lobak merah dipotong panjang2
*3 biji bwg putih dicincang
*garam 
*perasa
*sedikit pati ayam

- panaskan minyak masukan bwh putih dicincang, bila garing masukan fishball kobis bunga, brokoli dan lobak merah serta pati ayam garam dan perasa. hampir masak bru masukan lada belaga. kacau2 sekejap dah boleh diangkat.



            SELAMAT MENCUBA!!


2 comments: